header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Algemeen

Aanstaande woensdag 2 oktober: Happen voor nieuw bitje!

Nieuws afbeelding 10-9-2013 Binnen onze vereniging is het dragen van een gebitsbeschermer tijdens trainingen én wedstrijden voor jeugdleden verplicht en voor seniorleden ten zeerste aangeraden! Ook dit seizoen biedt Sjinborn haar leden de mogelijkheid om tegen gereduceerd tarief een gebitsbeschermer op maat aan te schaffen. 

Albert Pilgram, tandarts en oud-Sjinborner, maakt deze actie mogelijk. In tegenstelling tot vorig jaar wordt dit jaar 'gehapt' in zijn eigen praktijk (Sittarderweg 9), niet meer op de club zelf. Aanstaande woensdag 2 oktober vanaf 16.00u mogen Sjinborners van jong tot oud in zijn stoel plaats nemen om een afdruk te laten maken. 

De gebitsbeschermer kost € 70. Er zijn verschillende (effen) kleuren om uit te kiezen en elke gebitsbeschermer wordt voorzien van een naam. Om een inschatting te kunnen maken van de belangstelling, graag van tevoren even aangeven dat je komt, bij Jeanine ([email protected]). 

Natuurlijk is € 70 een fors bedrag, zeker als je dit vergelijkt met de prijs voor een zog. boil-and-bite-gebitsbeschermer. Hier staat tegenover dat het bitje een veel betere bescherming biedt. Hieronder kun je alles lezen over de voors en tegens om zo zelf een keuze te kunnen maken!


Bij het uitoefenen van contactsporten, zoals hockey, rugby, boksen, basketball, waterpolo…, is de kans op gebitsletsel groter. Daarom is het verstandig om uw gebit te beschermen met een gebitsbeschermer/mondbeschermer. Hieronder staan de belangrijkste punten die u moet weten om tot de juiste keus te komen welke mondbeschermer u gaat aanschaffen.
 
Welke soorten mondbeschermers zijn er te verkrijgen.
- Prefab-mondbeschermer
- Boil and Bite-mondbeschermer
- Op maat gemaakte mondbeschermer
 

 

Type

Werkwijze

Voordelen

Nadelen

Waar ver-

krijgbaar

Prijs

Mate van bescher

ming

Aanbevolen

door

tandarts

Prefab beschermer

direct uit de verpakking in de mond

Goedkoop

nauwelijks retentie

te groot

laag draagcomfort

sportzaken

€ 2-5.-

slecht

nee

Boil and Bite beschermer

in heet water
leggen en daarna
 in de mond
vormen

Goedkoop

betere pasvorm dan prefab beschermer

ruime keus

te lang

te groot

beschermer wordt dun door vormen

sportzaken

€ 3-40.-

zeer matig

nee

Op maat gemaakte beschermer

afdruk(ken) bovenkaak en/of onderkaak
 
vervaardigen gipsmodel(len)
 
gespecialiseerd laboratorium vervaardigd mondbeschermer rekening houdend
met specifieke
eisen zoals;
sport, gebitsont-wikkeling en dikte
van de te gebruiken materialen
goede pasvorm
goede bescherming
goede ademhaling
goede spraak
leuke kleuren mogelijk
lang gebruik mogelijk

‘hoge prijs'

tandartsen

orthodontisten

mondhygiëniste

hapdagen SPTL

thuispakket SPTL

€ 50-200.-

goed tot

zeer goed

ja

 

 
Zoals u in bovenstaand schema kunt zien is de beste mondbeschermer om aan te schaffen de op maat gemaakte mondbeschermer. Op de belangrijkste punten waar een adequate mondbeschermer aan moet voldoen scoort de op maat gemaakte beschermer de meeste punten.
 
Belangrijkste punten zijn;
Pasvorm, mate van bescherming, individuele eisen zoals gebitsontwikkeling!
 
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een bitje uit de sportzaak en een op maat gemaakte en hoe komt dat?
 
1. Pasvorm;
Blijft de mondbeschermer goed zitten en valt deze niet snel uit.
 
Gebitsbeschermers uit de sportzaak dient u in het hete water te leggen (± 70-100 graden C) waarna ze vervolgens in de mond van de sporter worden gevormd door met de vingers te duwen, te bijten en te zuigen. Grootste probleem is de hoge temperatuur waarbij de beschermer in de mond moet worden gevormd, dit is te heet voor de sporters. De beschermers worden dus op te lage temperatuur in de mond gevormd waardoor deze heel vaak niet blijft zitten. Bijkomend probleem is dat de jeugd nog wisselt waardoor dit proces meerdere keren moet worden herhaald, de eerste keer was niet fijn, de keren erna helemaal niet! Beschermer zal blijven uitvallen.
 
Op maat gemaakte gebitsbeschermers worden vervaardigd door eerst een afdruk van de bovenkaak te maken (en/of onderkaak). Vervolgens wordt van de afdruk(ken) een gipsmodel(len) uitgegoten. Op het gipsmodel wordt een kunstof lamineerplaat geperst met een combinatie van 200 graden C en 5 bar druk (± 2 keer de druk van uw autoband). Deze combinatie geeft de goede pasvorm wat de basis is voor een mondbeschermer.
 
2. Mate van bescherming.
Hoe goed wordt de klap opgevangen.
 
Gebitsbeschermers uit de sportzaak worden eerst verwarmd en daarna in de mond gevormd. Tijdens het vormen wordt de beschermer op diverse plekken dunner waardoor de beschermende werking grotendeels verloren gaat. Daarnaast zijn de meeste sportzaak beschermers te laag in het front, bij de voortanden, waardoor er te weinig materiaal is om de klap/kracht te verdelen. Een beschermer werkt als een bumper, hij moet de kracht verdelen.
 
Bij op maat gemaakte beschermers wordt door de technieker bepaald waar de beschermer dikker en waar dunner moet zijn om een zo goed mogelijke bescherming te verkrijgen. In het front, bij de voortanden zal de beschermer ook voldoende hoogte hebben om de klap maximaal te verdelen.
 
3. Rekening houden met specifieke eisen zoals gebitsontwikkeling.
Een belangrijk aspect bij het vervaardigen van een op maat gemaakte gebitsbeschermer is het rekening houden met de specifieke eisen.
 
Hierbij moet u denken aan:
Welke sport wordt beoefent:
 
Belangrijk hierbij is de dikte van de lamineerplaten, Full contactsporten vereisen
meer bescherming dan bijvoorbeeld handbal.
Gebitsontwikkeling; melk gebit, wissel gebit, uitgewisseld gebit en het dragen van een beugel.
Als u kiest voor een op maat gemaakte gebitsbeschermer is het ook fijn als u daar een langere periode gebruik van kunt maken. Belangrijk is hierbij dat er ruimte in de beschermer wordt uitgespaard voor tanden en kiezen die nog moeten doorkomen. Voor beugeldragers is van belang dat zij gedurende het dragen van de beugel de gebitsbeschermer kunnen blijven gebruiken ongeacht het aandraaien van de slotjes.
Sporters die zijn uitgewisseld kunnen doorgaans heel lang hun gebitsbeschermer gebruiken en een hoge mate van draagcomfort is hierbij wel van belang. Rekening houden met ondersnijdingen of de beschermer iets korter maken als de sporter daarom vraagt is dan van belang.
 
Conclusie:
Als u een gebitsbeschermer gaat aanschaffen is de beste optie een op maat gemaakte gebitsbeschermer te kopen.
De aanschafprijs zal hoger liggen dan de gebitsbeschermers die in de sportzaken
aangeboden worden maar daarvoor krijgt u wel een beschermer die niet uit de
mond valt, dus beschermd.
Hoge mate van draagcomfort heeft en waar u langere tijd plezier van zult hebben.
Op de langere termijn zal dit een goedkope gebitsbeschermer worden.
Bedenk ten alle tijden, een ongeluk zit in een klein hoekje en de kosten van
tandletsel zijn vele malen groter dan van een op maat gemaakte
gebitsbeschermer.

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws